Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Κoινωνικά :// καμία αλλαγή δεν θα έρθει με αίμα αθώων...


 Δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνούμε αθώες ψυχές,δεν θα είναι και η τελευταία,απλά το ελπίζουμε.
Στον τόπο που γέννησε την άμεση Δημοκρατία,και όχι αυτό που ζούμε σήμερα,μία δημοκρατία ολιγαρχικού χαρακτήρα και άκρως επιχειρηματικού,κάποιοι επί σειρά ετών συνετέλεσαν στο να μετατραπεί σε τόπος της ντροπής.
 Σ'αυτόν καλούμαστε να ζήσουμε,να ωριμάσουμε,να γίνουμε παραγωγικοί και στο τέλος να κλείσουμε τον βιολογικό μας κύκλο.Σ'αυτόν λοιπόν τον κόσμο,πρέπει να ανεχόμαστε και να μας ανέχονται,απ'ότι φαίνεται όμως χωρίς μέτρο,χωρίς ισοζύγιο.Οι άνθρωποι είναι ίσοι...δεν είναι όμως ίδιοι.Και αυτό είναι θεωρητικό,αν και αποτελεί μία πρακτική αλήθεια.
 Καταστάσεις σαν την χθεσινή μας θυμίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι ούτε καν ίσοι.Δεν θα ήταν πρέπουσα η αναφορά στο πόσο χρόνο αφιέρωσαν τα τηλεοπτικά μέσα,στο χθεσινό συμβάν,στην χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία δύο παρολίγο ανήλικων παιδιών.Δεν θα ήταν σωστό γιατί το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει ούτως ή άλλως.Όμως είναι εκνευριστικό να πιστεύουμε,την μόνη και μοναδική αλήθεια,αφήνωντας τις θεωρίες,ότι δηλαδή άλλο το υποβιβάζω ένα γεγονός και άλλο δεν του δίνω την ανάλογη αξία,με αναφορές σωστά δομημένες και στην κατάλληλη διάρκεια,και με το σωστό ύφος λόγου,γιατί έκανα απλά κακή διαχείρηση τηλεοπτικού χρόνου μεν,αλλά χωρίς δόλο δε.
 Είναι βέβαια και μία αβάσιμη ανησυχία,αυτή που διατυπώνω τόση ώρα,γιατί πολύ απλά τα media πωλούν ειδήσεις και δεν τις μεταβιβάζουν στο πλήθος.Κάθε είδηση φαίνεται ότι συνοδεύεται και από ένα δείκτη,έναν συντελεστή τζίρου.
 Τόσα χρόνια στο κράτος αυτό,έχει διαμορφωθεί μία κοινή γνώμη,που κατηγοριοποιεί τους πολίτες του,και τους συμπεριφέρεται ανάλογα πχ με το επάγγελμα...το ίδιο συμβαίνει ίσως και σε ξένα κράτη,σε πρώτη φάση όμως δε με αφορά.Η κοινή γνώμη θα έλεγα ότι είναι μία "πόρνη πολυτελείας"και κλείνει τα καλά ραντεβού με αυτόν που πληρώνει καλύτερα...και εκτελεί μόνο τα δικά του θελήματα.Δεν είναι απλά η 4η εξουσία ενός κράτους.Ίσως και να είναι μεγαλύτερο μέγεθος από το ίδιο το κράτος.
 Είναι επίσης τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι σήμερα θανατώνονται παιδιά,νέοι ενήλικες,μέσα σε ένα κράτος κληροδότημα όλων των γενιών που μετρούν πάνω από 40 χρόνια ζωής.Των ανθρώπων αυτών που με τις αποτυχημένες επιλογές τους διαμόρφωσαν ένα κλίμα δυσβάσταχτο,ένα κράτος αξιοθρήνητο.Πελατιακές σχέσεις,συμφέροντα,μαιμού προσλήψεις,εικονική εργασία,κλαδικές,ρουσφέτια και υποκρισία,το διαίρει και βασίλευε στην πιο στιγνή του εκδοχή....η Ελλάδα μας...η Ελλάδα της μεταπολίτευσης...των φουκαράδων Ελλήνων.Σήμερα ξεπουλούν οι κυβερνήσεις,κάποτε ξεπουλούσε ο Έλληνας την ίδια του την αξιοπρέπεια,προκειμένου να ζήσει.
 Ο Έλληνας συμφωνεί εύκολα,αντιδρά στα λόγια,και ανέχεται.Έχει μάθει την λάθος επιλογή,γιατί ελπίζει πως αύριο θα αλλάξουν όλα από μόνα τους.Γιατί ελπίζει πως κάποιος άλλος θα τα αλλάξει όλα,ίσως και γιατί πιστεύει πως όλα αυτά δεν συμβαίνουν γύρω του...και του το θυμίζουν αυτό λάθος άνθρωποι. Ο Έλληνας εμπιστεύεται λάθος ανθρώπους.
 Δεν είναι ηλίθιος ο ΄Ελληνας,ευκολόπιστος είναι...ξέρει την αλήθεια,όμως η τηλεόραση σε 10 λεπτά του αλλάζει άποψη,τον κάνει να ξεχνάει.
 Τα παιδιά χθες μπήκαν στη λίστα των θυμάτων,ενός κράτους που διοικείται από όποιον θέλει να ασκήσει εξουσία.Μίας δημοκρατίας αμέτοχης.Μίας ύποπτης κυβέρνησης.Τα παιδιά χθες έπρατταν τον καθήκον τους,ήταν στην υπηρεσία τους.Όπως και τα παιδιά της Marfin,όπως και τα παιδιά στα Ίμια,όπως και χιλιάδες άνθρωποι που δολοφονούνται καθημερινά για τον ένα ή τον άλλο λόγο.Μας ενδιαφέρει όμως ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις η ταυτότητα.
 Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία ΔΕΝ ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ και δεν ΕΞΩΣΤΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ.
Όλοι είναι άνθρωποι,αδικοχαμένοι,κανένας δεν έχει περισσότερη αξία από τον άλλον να πούμε,και επίσης να πούμε ότι περιμένουμε την ίδια ευαισθησία και "οργή" τηλεοπτική και για αυτά τα παιδιά,αλλιώς μπορούμε να υποθέσουμε και μεις με το λιγοστό και σκάρτο μυαλό μας,ότι κάποτε ψάχνατε θύμα για να δημιουργήσετε κινήματα και νούμερα στην AGB.

Mε την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και της αγάπης στις οικογένειες όσων έχουν χαθεί.
Με απέραντο μίσος σε όλους τους τηλεοπτικούς "Σκλάβους της Ελευθερίας",σύμφωνα με τον Giuseppe Conte.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου