Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Kινηματογράφος :// Goodfellas ( 1990 )





Martin Scorsese σκηνοθετεί με εκπληκτική μαεστρία μια αληθινή ιστορία, του Martin Hill, ενός “I always wanted to be a gangster”, καθώς ανεβαίνει την ιεραρχία στους κύκλους του υποκόσμου. Το Goodfellas είναι μια από τις καλύτερες ταινίες μαφίας, στημένη από τον πιο κατάλληλο σκηνοθέτη γι` αυτή τη δουλειά, τον σκληροτράχηλο Scorsese.
Ο Ray Liotta (Martin Hill) ξεκινά την επαφή του με τον υπόκοσμο από παιδί κιόλας και σαγηνεύεται τόσο που στον επαγγελματικό προσανατολισμό δηλώνει γκάνγκστερ. Η ταινία αφηγείται μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες ολόκληρη την ιστορία όχι μόνο του Hill αλλά και όλου του περίγυρού του. Το μοντάζ και η σκηνοθεσία είναι εξαιρετικά προσεγμένα, δημιουργούν μια άψογη ατμόσφαιρα, μια ιστορία χωρίς κενά και χωρίς ασάφειες, μια ιστορία αριστοτεχνικά δεμένη, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Το πέρασμα του χρόνου περνά ανεπαίσθητα και ομαλά μπροστά από τα μάτια του θεατή.

Ο ρεαλισμός, που γίνεται εσκεμμένα ωμός, απεικονίζει πιστά και με σεβασμό πολλές πτυχές των συμμοριών, ενός κόσμου παράλληλου και αφανούς, εκεί όπου ο ετσιθελισμός ανάγεται σε στόχο, εκεί όπου οι αξίες όπως τις ξέρουμε είναι αντιστραμμένες, σαν καθρέφτης του δικού μας κόσμου, που γι αυτούς θεωρείται ξεπεσμός, κατάντια. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο Scorsese ύπουλα σε καταφέρνει να συμπαθήσεις τα καθάρματα, σε αναγκάζει να θες να τους αποκαλέσεις Goodfellas.

Καθώς το σενάριο ξετυλίγεται η απληστία αρχίζει να διεκδικεί μια καλή θέση στις αρετές των Goodfellas, και τους οδηγεί –νομοτελειακά κατ’ εμάς, ίσως όχι γι αυτούς- στη δύση της καριέρας τους. Η αφήγηση τελειώνει κοντά στο πραγματικό τέλος, αφήνεται όμως σε σημείο που δεν μένει κάτι να προστεθεί, ο Scorsese έχει κάνει το point του.

Το σενάριο στηρίζεται από ένα αξεπέραστο cast που περιλαμβάνει τους Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino και πολλούς άγνωστους ηθοποιούς. Ο De Niro είναι καθηλωτικός, ξέρει πώς να φερθεί σε τέτοιες ταινίες, το χαραγμένο του πρόσωπο πείθει, οι αγριάδες του περνούν, το κύρος του λυγίζει. Ο Ray Liotta όμως είναι η κολώνα της ταινίας, είναι πραγματικά τέλειος για τον ρόλο και είναι τέλειος στον ρόλο. Οι εκφράσεις του, οι κινήσεις του, τα λόγια του είναι όλα προσεγμένα και μελετημένα. Υπέροχος και ο Sorvino κρατώντας ένα αξιοσέβαστο ρόλο στην ταινία, τον οποίο χειρίζεται μετρημένα και ταλαντούχα.

Με αξιόλογη μουσική υπόκρουση, εντυπωσιακό cast υποδειγματική σκηνοθεσία και τεχνική αρτιότητα η ταινία είναι must στο είδος της, αν και νομίζω ότι θα συγκινήσει ακόμη και τους μη φίλους του είδους."

taken from cine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου